Pravila uspješnih videopoziva dok radite od doma

Raditi od kuće nije lako, osobito ako to do sada niste radili. Ako k tome još morate uključiti i videokonferencije ili videopozive – treba se držati nekih pravila kako bi sve ispalo najbolje moguće.

Ukoliko radite od doma, a uz to koristite i videopozive, potrebno je imati na umu da vas ljudi na drugoj strani “vide”. Pa je prema OnLine bontonu prva važna stavka – ponašajte se kao da ste na poslu, a to podrazumijeva i to da niste u piđami nego obućeni kao da ste na radnom mjestu.

Uz to potrebno vam je i sljedeće:

 1. Kvalitetna internetska veza
  • čavrljanje s prijateljima – OK kakva god da je veza dobra je. Ali poslovni sastanci, konferencije ili webinari – kvaliteta veze je od presudne važnosti.
 2. Hardware
  • dobra programska oprema nije dovoljna. Potrebno vam je i koliko toliko dobar kompjuter ili laptop. Testirajte kameru, testirajte mikrofon. Nemojte se staviti u neugodnu situaciju da morate na Chat napisati: “Nažalost ne radi mi mikrofon”
 3. Pozadina prostora
  • kad ste kod kuće provjerite što imate u pozadini gdje snimate webinar ili gdje sjedite kada ste na sastanku ili videokonferenciji. Najbolje rješenje – bijeli zid i eventualno neka neutralna slika na zidu. Sve drugo je previše.
 4. Vrijeme poziva
  • je li još uvijek radno vrijeme ili je netko koga želite kontaktirati već na zasluženom popodnevnom odmoru? Procijenite koliko je važno da baš sada obavite taj videopoziv ili je moguće da ga obavite sutra. Kada radite od doma često se izgubi osjećaj za vrijeme stoga obratite pažnju i na to.
 5. Bonton tijekom razgovora
  • često se događa da jedna ili druga strana sa zaostatkom čuje onoga drugoga. Pazite da ne upadate u riječ – malo uvijek pričekajte tokom razgovora kada mislite da je osoba završila i tek tada krenite vi 🙂
 6. Mikrofon
  • Ukoliko ste samo slušatelj svakako isključite mikrofon. Ako i vi govorite povremeno, utišajte mikrofon dok ne govorite. Na taj način ćete spriječiti da drugi čuju vaše slučajno kašljanje ili bilo što drugo. A kad dođete na red – opet uključite mikrofon. Mnoge aplikacije imaju i mogućnost da “dignete ruku” pa će svi vidjeti da nešto želite reći.
 7. Fokus
  • Videopoziv ne smiju trajati predugo – i uživo je teško pa možete zamisliti kako je preko ekrana. Tako će svi biti fokusirani od početka do kraja te ćete biti produktivni.

Eto – to je par savjeta kako obaviti videopoziv, webinar ili sastanak OnLine. Nije neka novost ali u zadnje vrijeme sve potrebnija i normalna situacija koja će se nastaviti sve više i ubuduće. Stoga se držite tih pravila barem donekle kako bi sve skupa ispalo profesionalno 🙂

Vaš Kreativ info Team