Kako ostati produktivan uz rad od doma

Ako ste do sada bili ljubomorni na prijatelje koji mogu raditi od kuće – došlo je i vaše vrijeme. Iako zbog izvanredne situacije, ali …, rad od doma je postao normalan.

COVID-19 nas je sve na neki način “prikovao” doma – snalazimo se i radimo od doma kako umijemo i znamo. Ipak dobra je vijest da rad od doma ima puno prednosti. Rad od doma može postati novo normalno radno okruženje.

Rad od doma nije neka novost. Mnoge tvrtke to prakticiraju već godinama pa i desetljećima. A sada je to zateklo sve i moram reći da koliko vidim – ide to skoro pa besprijekorno.

Razna istraživanja također pokazuju da je rad od doma produktivniji, rade se velike uštede kompanijama, a isto tako i sam zaposlenik može uštediti.

Ako radimo od doma moramo se, naravno, držati i nekih pravila. Nije lako biti karakter i stvarno raditi ako ste doma. Vrlo često se dogodi da nas to “doma” jednostavno zavede i cijeli dan ne radimo ništa pametno. Ipak dođe dan kada se primijetimo da smo u velikom zaostatku. Ili obratno – radimo cijeli dan i ne gledamo na vrijeme.

Zato trebaju pravila koji se treba, neću reći striktno ali – držati.

 1. Iako nismo otišli fizički na posao, moramo se obući kao da jesmo
  • Nije svejedno radimo li u pidžami ili se obučemo. Vjerujte – osjećaj je totalno drugačiji. Morate se srediti i obući na isti način kao da stvarno idete na posao.
 2. Postavite jasne granice između posla i odmora
  • Vrijeme vas brzo može zavesti osobito ako imate dvorište, vani je sunce pa kao malo se idemo odmoriti. Kod kuće vrijem brže leti i nećete ni primijetiti da niste odmarali 5 minuta nego sat i pol 😊Zato se treba naviknuti na točan raspored vremena ili odlučiti – hoćemo li raditi ujutro pa onda odmarati ili popodne a prijepodne odmarati. Ali da – odmor je potreban. Jer kako vas nitko ne smeta može vam se dogoditi i suprotna stvar – da radite cijeli dan i ne primijetite kako je radno vrijeme zapravo prošlo.
 3. Osigurajte si adekvatno i ugodno radno mjesto
  • Kad obično gledate neke slike ljudi koji rade od doma, oni rade pokraj bazena, pijuckajući piće i zabavljajući se.
   No nemojmo se zavaravati. U stvarnom životu nećete sresti nijednog remote radnika koji bi bilo što pametno odradio pokraj bazena. Za produktivno komuniciranje i rad potrebno je ipak neko radno mjesto na kojem se možete osjećati ugodno radeći tokom dugog razdoblja.
   Produktivno za rad na daljinu je:
   • Udobna stolica
   • Dobro osvjetljenje
   • Pristojno radno računalo sa stabilnom internetskom vezom
   • Okruženje u kojem se osjećate ugodno, sa što je manje moguće distrakcije
  • Svatko ima različite standarde kad je u pitanju idealno mjesto za rad. Kad se prilagođavate za rad na daljinu sami ćete najbolje vidjeti što je i što nije važno za vas. Za neke timove su potrebni veliki ekrani (programeri) dok za druge samo neke male sitnice da bi obavili posao. Potrudite se što je najviše moguće kako bi svoje novo radno mjesto organizirali prema svojim standardima i vaša će produktivnost najvjerojatnije porasti.
 4. Iskoristite vrijeme koje niste potrošili na putovanje do posla
  • Da. Sada ne morate više na posao. Imate ujutro i popodne višak vremena. Niste imali do sada ni volje ni vremena za doručak? Evo – sada imate – iskoristite to. Polako popijte i kavu – još imate vremena. A popodne? Nema prometne gužve, ne morate se žuriti da dođete doma – iskoristite to vrijeme i obavite stvari za koje ste uvijek u žurbi. Ili jednostavno – odmorite.
 5. Ne zaboravite na sebe
  • Kao i do sada brinite se za sebe. Bile to sportske aktivnosti, šetnja ili samo odmor i gledanje filmova. Ali nemojte zaboraviti na to. Brzo se možete doma “uljuljati” u situaciju da sada ne idete nikamo pa eto – ne treba se sređivati, oblačiti, brijati, … TREBA obavezno. Još i više. Imate više vremena i iskoristite ga.

Zaključak:

Prvih par dana rada od doma sviđa se svima – svi su presretni da ne moraju fizički na posao. No nakon par dana neki primjećuju da “to baš nije za njih”. Jednostavno ne mogu ostati koncentrirani, a onda naravno pada i produktivnost. Nekima je potrebna mala pomoć sa savjetima kako se organizirati.

No sve u svemu može se i može biti vrlo ugodno raditi od doma – pa i čak kada je to silom prilike zbog izvanredne situacije.

Vaš Kreativ info Team