Potres u Zagrebu osjetio se je i na – Internetu

Članica RIPE NCC-a objavila je članak u kojem je analizom mrežnih AS-ova (autonomnih sustava) istražila utjecaj zagrebačkog potresa na stanje Interneta u Hrvatskoj.

Potres u Zagrebu i okolici, ostavio je posljedice i na jednom, pomalo neobičnom mjestu – Internetu.

Pri tome ne mislimo na tisuće poruka i fotografija koje su objavljene na društvenim mrežama, već na to kako je sam potres utjecao na internetsku infrastrukturu.

Članica RIPE NCC-a, neprofitne organizacije za podršku internetu kroz tehničku koordinaciju, objavila je članak u kojem je analizom mrežnih AS-ova (autonomnih sustava) istražila utjecaj zagrebačkog potresa na stanje interneta u Hrvatskoj.

Iz Srca pojašnjavaju kako je autonomni sustav (AS) mreža kojom upravlja jedan tehnički entitet pod nadzorom jedne države. Sam internet sastavljen je od mnogih autonomnih sustava koji su međusobno povezani.

Od 120 inače prisutnih i funkcionalnih AS-ova u Hrvatskoj, u trenutku potresa nestala su dva, a u sljedećih nekoliko sati još dva AS-a, pa je broj AS-ova pao na 116. To objašnjava i probleme koje su primijetili građani Zagreba i okolicq – bilo je priličnih problema s internetskom vezom, ali i ostalim uslugama vezanim uz internet.

No, kako ističu iz RIPE NCC-a, već sljedećeg dana, svih 120 AS-ova bilo je ponovno aktivno.

Za sve one koji žele saznati u detalje kako se potres “osjetio” na internetu, cijeli članak mogu pročitati ovdje.

Vaš Kreativ info Team